چگونه بطری شیشه ای را استریل و ضدعفونی کنیم؟

چگونه  بطری شیشه ای را استریل و ضدعفونی کنیم؟ 

شیشه ماده فوق العاده ای برای نگهداری مواد غذایی و نوشیدنی است. شیشه قابل بازیافت است، جلوه زیبا و تنوع زیاد در طرح و حجم دارد. بنابراین، یافتن شکل و اندازه مناسب برای بسته بندی مواد، کار بسیار ساده ای است. شیشه قابلیت استفاده مجدد را داراست. لذا، برای استفاده جهت بسته بندی محصولات غذایی خانگی و همچنین صنایع کوچک و بزرگ بسیار گزینه مناسبی است. اما توصیه می شود قبل از پر کردن بطری شیشه ای، آن را استریل کنید. تمامی مواد غذایی و نوشیدنی ها شامل این توصیه می شوند. حتی اگر شیشه کاملا نو باشد، بهتر از قبل از استفاده، استریل شود. در این مقاله تشریح می کنیم که چگونه بطری شیشه ای را استریل کنیم.  

چرا باید بطری و جار شیشه ای را استریل کنیم؟ 

شاید شنیده باشد که بطری شیشه ای باید استریل شود اما احتمالا دلیل آن را نمی دانید. استریل کردن تضمین می کند که مواد غذایی شما برای نگهداری تازه در طولانی مدت داخل شیشه به اندازه کافی در محیط تمیز قرار دارد. اگر بطری یا جار شیشه ای استریل نشود، باکتری ها فرصت و امکان نفوذ به داخل مواد غذایی را پیدا خواهند کرد. 

روش های استریل کردن جار و بطری شیشه ای 

روش های استریل و ضد عفونی کردن بطری شیشه ای 

پنج روش کلی برای استریل و ضد عفونی کردن خانگی بطری شیشه ای مورد استفاده قرار می گیرد. سه روش اول فقط مناسب شیشه های اتوماتیک هستند ( به مقاله شیشه های اتوماتیک و دستی مراجعه شود). دو روش دیگر هم برای شیشه های اتوماتیک و هم دستی کاربرد دارند. این روش ها شامل حرارت در فر، شستن در ماشین ظرفشویی، جوشاندن در آب جوش، استفاده از مواد ضدعفونی و شستن با آب و صابون هستند. 

حرارت فر تقریبا همه میکروب های مضر روی بطری شیشه ای را از بین می برد. برای اینکار، ابتدا شیشه ها را بخوبی آبکشی کنید. ترجیحا شیشه های را با آب و صابون به خوبی بشویید. سپس، آنها را به صورت سرو ته روی یک پارچه تمیز قرار دهید تا کاملا خشک شوند. شیشه ها را با استفاده از دستکش مناسب روی یک صفحه قرار دهید. صفحه مذکور باید قابلیت قرار گرفتن در فر را داشته باشد. کف شیشه ها روی صفحه و دهانه آنها رو به بالا باشد. سپس شیشه ها را به مدت 10 الی 15 دقیقه در دمای 150 درجه قرار دهید. به چند نکته مهم توجه کنید. اول اینکه شیشه ها باید اتوماتیک باشند و قابلیت قرار گرفتن در فر را داشته باشند. اغلب شیشه های اتوماتیک تولید ایران قابلیت تحمل دمای فر را ندارند. ثانیا، جهت حفظ ایمنی و سوختگی دست، حتما از دستکش مناسب فر استفاده نمایید. ثالثا، هرگز دربهای پلاستیکی را داخل فر قرار ندهید. 

روش دوم : شستشو در ماشین ظرفشویی 

اگر ماشین ظرفشویی با قابلیت تنظیم دما دارید، می تونید بطری های شیشه ای را با دمای بالا داخل آن بشویید. این روش ساده تر از روش اول است و طیف بیشتری از بطری های اتوماتیک را در بر می گیرد. تقریبا همه انواع شیشه های اتوماتیک را می توان داخل ظرفشویی ضد عفونی و استریل کرد. 

روش سوم : جوشاندن یطری شیشه ای درب آب جوش 

این روش نیز مناسب شیشه های اتومات است و در استریل و ضد عفونی کردن بسیار موثر است. همچنین امکان استریل کردن دربها نیز با این روش وجود دارد. مدت زمان قرار دادن دربها داخل آبجوش باید کمتر از شیشه ها باشد تا فرم دربها به هم نریزد. نکته مهم، عدم ایجاد شوک حرارتی است. شیشه ها باید داخل آب قرار بگیرند و به تدریج آب به نقطه جوش برسد. مدت زمان قرار گرفتن در آبجوش 15 الی 30 دقیقه است.  

روش چهارم : استفاده از مواد ضد عفونی کننده 

ساده ترین روش، استفاده از مواد ضد عفونی کننده الکلی است. این روش هم برای شیشه های دستی و هم برای اتومات قابل استفاده است.  

روش پنجم : شستن با آب و صابون 

شستن جار و بطری شیشه ای با آب و صابون و آبکشی با آب ولرم هم باعث از بین رفتن اکثر باکتری های مضر می شود. این روش هم برای شیشه های دستی و هم اتومات کاربرد دارد. 

بعد از استریل کردن شیشه ها و خشک شدن آنها، بلافاصله مواد غذایی را داخل آن بریزید و درب آن را محکم کنید تا میکروب ها امکان نفوذ به داخل شیشه را نداشته باشند. 

 

3 دیدگاه برای “چگونه بطری شیشه ای را استریل و ضدعفونی کنیم؟

  1. فاطمه نماینده گفته:

    سلام
    متاسفانه آبغوره حتی در شیشه های استریل هم کپک زده
    به نظرتون علتش چی بوده؟

    • mihanglass گفته:

      سلام. علت اصلی کپک زدن آبغوره، نفوذ هوا ( اکسیژن) به داخل ظرف است. باید سطح تماس مایع با هوا به حداقل برسه. درب رو باید خوب ببندید و آبغوره تا جایی که ممکنه پر بشه یا کمی روغن بریزید که با هوا تماس پیدا نکنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوزده + هفت =